Teamontwikkeling

Vrije Ruimte maakt op-maat programma's voor (management) teams die een professionele ontwikkelstap willen maken. Als het nu gaat om communicatieve vaardigheden, strategische aanscherping of een pas op de plaats: we leveren een programma waar plaats is voor inhoudelijke verdieping, uitwisseling én lichtheid.

OnderwerpenOnderwerpen waarvoor we programma's ontwikkelen zijn persoonlijk leiderschap, frictie en wrijving, communicatie 'op de onderlaag', kernkwaliteiten en strategische verkenningen. We hebben een speciale sensitiviteitstraining grensoverschrijding. En ook andere onderwerpen pakken we graag op! Fundament en visieWe werken vanuit een mens- en procesgerichte visie, gebaseerd op onder andere Theory U, Design Thinking, de Polyvagaal Theorie en systemisch werk. Deze modellen bieden vaak een waardevolle theoretische en tegelijkertijd praktisch zeer werkbare context. Pas op de PlaatsSoms is de beste stap vooruit: even stilstaan. Een Pas op de Plaats geeft ruimte aan hoe de situatie eigenlijk is. We blikken terug en staan stil bij wat er nu écht speelt, wat 'onder water' voelbaar is en welke dynamieken onder ogen moeten worden gezien voordat volle kracht vooruit kan worden gegaan.

Speels en leerzaam: theater als ervaringscontextSerieuze onderwerpen kunnen ook met lichtheid kunnen worden gebracht. Theater biedt hiertoe prachtige, effectieve vormen. Om ervaringen tastbaar en voelbaar te maken, om samen gedeelde ervaringen te beleven en om goede gesprekken én nieuw gedrag te initiëren. Hieronder geven we enkele theatrale vormen. TerugspeeltheaterTerugspeeltheater is een vorm van improvisatietheater waarbij verhalen van de aanwezigen direct vertaald worden naar spel en muziek. Het maakt persoonlijke ervaringen zichtbaar, voelbaar, hoorbaar en bespreekbaar. Terugspeeltheater maakt dat mensen zich gehoord voelen en versterkt de verbondenheid tussen mensen. Het laat zien wat speelt, soms met een stille traan en vaak met een uitbundige lach. Zie hier voor meer info over terugspeeltheater. CasustheaterBij Casustheater spelen de acteurs een vooraf van de opdrachtgever aangedragen casus. Hierin worden de uitdagingen op scherp gezet en invoelbaar gemaakt. Er wordt - vooralsnog - niet gezocht naar een oplossing; het adresseren van het vraagstuk is de gespreksstarter voor de aanwezigen. RegietheaterBij regietheater spelen de acteurs een concrete casus. Daarbij lopen de acteurs op tegen de alledaagse werkelijkheid: wat doe jij als je een teamlid tegenover je hebt die wel erg fel van leer trekt en jij in je schulp doet kruipen? De acteurs laten zien wat er in de praktijk kan gebeuren en halen input op uit het publiek. Ze proberen het nogmaals met de gegeven suggesties. Het kan zijn dat iemand vanuit het publiek even een rol overneemt. De aanwezigen maken bij regietheater een gezamenlijk leertraject door.